Zwangerschapsproblemen

Praktische tips kunnen je enorm helpen bij zwangerschapsklachten.

Ai, Ik groei!

Lichamelijke veranderingen

Gedurende de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. De zwangerschapshormonen zorgen onder andere voor verweking van structuren in je lichaam zoals de banden, bekkenbodemspieren en buikspieren.
Daarnaast groeit je buik, waardoor de druk op je vagina, anus, blaas, buikspieren en bekken toeneemt.
Dit alles kan klachten veroorzaken zoals bekkenpijn, stuitpijn, pijnlijke ribben en buikspieren of moeizaam bewegen, maar ook urineverlies, vaak moeten plassen, moeizame ontlasting, aambeien, een verzakkingsgevoel of pijn in het bekkenbodemgebied bij het vrijen.

Wat kunnen we hieraan doen?

Tijdens de zwangerschap zijn de behandelingen gericht op het voorkomen en verminderen van bovenstaande klachten. Dit voorkomen geldt dan met name als je in een vorige zwangerschap reeds klachten had, of wanneer klachten al aanwezig zijn voor de zwangerschap.

Bij bekkenklachten leert de therapeut je onder andere hoe je het bekken beter kan belasten zonder het te overbelasten. Hierbij worden dagelijkse handelingen doorgenomen en wordt er aangeleerd hoe je deze op een stabiele manier kan uitvoeren. Deze aanpassingen zijn vaak voldoende om de rest van de zwangerschap vlot door te komen.

De behandeling van bekkenbodemproblemen zoals urineverlies en moeizame ontlasting tijdens de zwangerschap verlopen grotendeels hetzelfde als buiten de zwangerschap.

 

Heb je vragen over hoe je bekkenklachten voorkomt in de zwangerschap? Of herken je een van onderstaande problemen?

 • Bekkeninstabiliteit
 • Bekkenpijn
 • Pijn in het schaambeen
 • Stuitklachten
 • Pijn bij de buikspieren of ribben
 • Pijn in de bil, liezen of bekkenbodem
 • Moeizaam bewegen
 • Moeite met het ophouden van de plas
 • Urineverlies
 • Vaak moeten plassen
 • Moeizame ontlasting
 • Aambeien
 • Verzakkingsgevoel
 • Pijn bij het vrijen

Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie helpt je graag met jouw zwangerschapsproblemen.

Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).

Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?

Veilig en vertrouwd

Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.

Expertise en kwaliteit

Karen Vanhomwegen heeft zich na de opleiding master in de kinesitherapie & revalidatiewetenschappen gespecialiseerd tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Vanuit haar grote interesse op het gebied van seksuologie, volgende ze nog de opleiding seksuologie.
Al haar hele leven, vindt Karen het ontzettend leuk om te presenteren en voor een groep mensen te staan. Haar enthousiasme en expressie maken het boeiend voor het publiek. Ze is dan ook opgeleid tot docent, en is als DCL (Docent Competentie Leerlijn) verbonden aan de SOMT, de opleiding voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

Karen staat ingeschreven in het BIG-register en het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF-NL). Om hoogwaardige zorg te kunnen bieden, volgt ze regelmatig bijscholingen, heeft ze overleg met collegae en houdt ze multidisciplinaire intervisies. Ook volgt ze de nieuwste ontwikkelingen in het vak via haar taak als DCL.

Heldere taal

Karen vindt het heel belangrijk dat je een duidelijke uitleg krijgt over het ontstaan en het beloop van je klachten. Pas als jij begrijpt wat er aan de hand is en begrijpt waarom het goed voor je is om er iets aan te doen, zal jij gemotiveerd raken om oefeningen en adviezen toe te passen.
Jouw gemotiveerd houden, is dus ook voor een deel Karen haar uitdaging.

Maakt lastige onderwerpen bespreekbaar

Seks is helemaal niet fijn, seks doet pijn, ik raak niet opgewonden, etc, zijn onderwerpen die we niet snel bespreken met vrienden, of zorgprofessionals. Er heerst nog steeds een groot taboe rond dit thema en dit geldt eigenlijk zowel voor de cliënt als de zorgprofessional.
Karen gaat open het gesprek aan en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Ze benoemt de zaken zoals ze zijn. Ook hier is Karen helder en praktisch in haar gesprek.

Praktisch toepasbaar

Bij Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie krijg je handige tips en adviezen. Ook de oefeningen zijn praktisch toepasbaar. Als iets niet lukt, of voor jou niet toepasbaar is, wordt er mee gedacht over oplossingen en alternatieven die wel mogelijk of haalbaar zijn.

Aan de slag met een glimlach

Bij Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie moet je je veilig, begrepen en op je gemak voelen. We doen er alles aan om jou dat gevoel te geven. Met een gezonde portie humor zorgen we voor een luchtige en ontspannen sfeer.

Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlVanhomwegen, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering