VEELGESTELDE VRAGEN
Veel fysiotherapeuten presenteren zich als bekkenbodemtherapeut. Deze therapeuten zijn niet bevoegd om een inwendig onderzoek van de bekkenbodem uit te voeren. Hierdoor is het onmogelijk om een goede diagnose te stellen en een doelgerichte behandeling uit te voeren.
Op http://www.defysiotherapeut.com vind je alle geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.
Nee, dat hoeft niet. Je kan zonder verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut.
De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Sinds 2014 worden er voor urineverlies 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Let op. Deze behandelingen tellen mee voor het jaarlijks eigen risico, pas als dat betaald is worden de (resterende) behandelingen door de verzekeraar vergoed.
Neem naar de eerste afspraak altijd een geldig legitimatiebewijs mee en je verwijsbrief als je die hebt.
Neem voor de vervolgafspraak 2 handdoeken mee. Een grote handdoek waar je op kan liggen en een kleinere handdoek die je over je heen kan leggen.
Als je ongesteld bent, is dat voor de therapeut geen indicatie om niet inwendig te mogen handelen. De behandeling kan dus gewoon doorgaan. Therapeuten moeten zich altijd houden aan de richtlijn hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied.
Als je het zelf niet prettig vindt, dan kan er in de meeste gevallen iets anders gedaan worden, waardoor de afspraak toch door kan gaan.
Is er van tevoren afgesproken om inwendig te behandelen en wil je dit liever niet? Laat het dan tijdig, d.w.z. 24 u van tevoren, weten. Hier geldt ook de algemene regel van tijdig afmelden. Indien je binnen 24u voor de afspraak afmeldt, zal de afspraak in rekening gebracht worden.
Tijdens de intake wordt over het algemeen geen inwendig onderzoek gedaan. Je kan dus gewoon komen.
Je hoeft helemaal niets te doen. Je hoeft niets speciaals aan te trekken. Ook moet je je niet scheren van tevoren. Neem 2 handdoeken mee. Er wordt altijd een handdoek onder je gelegd en eentje over je heen gelegd.
Om een goed beeld te krijgen van de bekkenbodem is een inwendig onderzoek noodzakelijk. De bekkenbodem is een spier die inwendig gelegen is en daarom ook alleen inwendig nagekeken kan worden. Tijdens het inwendig onderzoek wordt de spierfunctie nagekeken en worden eventuele pijnpunten in kaart gebracht. Daarnaast kan de bekkenfysiotherapeut ook nakijken of er een verzakking aanwezig is.
Voor het inwendige onderzoek doe je je broek en onderbroek uit. Je neemt plaats op de behandelbank in rugligging voor het vaginaal onderzoek en in zijligging voor het anaal onderzoek. Er ligt een handdoek onder je billen en eentje over je bekken heen. Meestal lig je met je knieën uit elkaar op een kussenrolletje.
Terwijl je je uitkleed en op de tafel plaats neemt, wast de therapeut haar handen, legt ze gel klaar en doet ze haar onderzoekshandschoenen aan.
Alvorens te starten met het inwendige onderzoek, controleert de therapeut altijd je houding en ademhaling. Indien nodig starten we met het oefenen van een rustige ademhaling zodat je goed kan ontspannen. Pas als dit lukt gaan we verder met het onderzoek.
Vervolgens brengt de therapeut, wanneer je er klaar voor bent, 1 vinger in de vagina of anus naar binnen om de bekkenbodem te onderzoeken.
Indien er pijnklachten zijn, of wanneer de bekkenbodem heel veel spanning heeft, kan het zijn dat een inwendig onderzoek niet meteen lukt. In dat geval gaan we nooit forceren. We werken stap voor stap toen naar ontspanning totdat het onderzoek wel mogelijk is.
Meestal loopt het onderzoek meteen door in een behandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dat we gaan oefenen op het bewust ontspannen of aanspannen van de bekkenbodemspieren.
Na het onderzoek krijg je doekjes om de gel af te vegen en mag je je weer aankleden.
Dit is enerzijds afhankelijk van de klachten en anderzijds van hoe goed je controle hebt over de bekkenbodemspieren. Bij een overactieve bekkenbodem met pijnklachten en pijnpunten is inwendige behandeling nodig om de klachten te verhelpen. Als het je veel moeite kost om te voelen wat je bekkenbodemspieren doen, dan is het verstandig om dit regelmatig samen te oefenen en inwendig te laten controleren door de therapeut.
Als na het onderzoek blijkt dat je een goede controle hebt over de bekkenbodemspieren en deze moeten enkel getraind worden, dan hoeft er niet elke keer een inwendig onderzoek plaats te vinden.
Op internet zijn tal van oefeningen te vinden voor de bekkenbodem. Op zich zijn deze oefeningen niet verkeerd, ware het niet dat je zonder een gedegen onderzoek geen idee hebt wat en hoe je moet trainen. De geregistreerde bekkenfysiotherapeut geeft je een doelgericht en persoonlijk oefenprogramma. Dit bestaat uit oefeningen die geadviseerd worden om beter te worden. Het is ook goed om te weten dat niet iedereen met bijvoorbeeld urineverlies zijn bekkenbodemspieren sterker moet maken. Soms is juist ontspanning nodig om klachten te verminderen.
Daarnaast hebben heel wat mensen moeite om goed te voelen hoe ze de bekkenbodem correct moeten aanspannen én loslaten. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut helpt je hierbij.