SEKSUOLOGIE

Seks is lekker! Seks is leuk! Seks is buitengewoon fantastisch!

Helaas geldt dit niet voor iedereen. In Nederland heeft 19% van de mannen en 27% van de vrouwen één of meerdere seksuele problemen.

Of toch niet altijd zo fantastisch…

Seks gaat dus niet altijd zoals je dat graag zou willen. Je kan klachten of vragen hebben en twijfelen of je wel ‘normaal’ bent.
Ook als koppel kan je problemen ervaren en niet weten hoe je hier mee om moet gaan. Dit kan uiteindelijk stress opleveren.
Het zou ook kunnen dat er weinig aan de hand is en dat de seks bij jullie wel gewoon oké is. Alles werkt, er is opwinding en jullie kunnen allebei tot een orgasme komen. En het is natuurlijk prima om tevreden te zijn met seks die gewoon oké is.
Maar laten we eerlijk zijn, willen we niet stiekem allemaal dat seks in plaats van gewoon oké, buitengewoon fantastisch is.

Seks gaat vanzelf!?

We vinden dat seks vanzelf moet gaan. Als de relatie goed zit, dan hoef je elkaar toch niets meer uit te leggen? De kleren uitrekken is dan voldoende om tot een hete vrijpartij te komen. Was dat maar waar, helaas is seks echt wel een stuk lastiger dan dat. Om tot die hete vrijpartij te komen moet je letterlijk en figuurlijk met de billen bloot. Je moet van elkaar weten wat je diepste verlangens zijn, welke seksuele fantasieën je opwinden en welke aversies je hebt. Je moet open durven zijn over wat je opwindt en kunnen uitspreken welke plekjes van je lichaam hiervoor stimulatie nodig hebben. Dit alles moet je kunnen aangeven zonder je bedpartner te kwetsen of aan te vallen. Dit is zo moeilijk dat we er vaak voor kiezen om door te gaan met ons oude seksleven dat gewoon oké is.

Taboe

Rond problemen met seksualiteit heerst nog steeds een groot taboe. Er wordt amper over gesproken en dat maakt dat je je eenzaam en onzeker kan voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je lang met klachten en vragen blijft rondlopen, waardoor problemen vaak toenemen, wat steeds meer spanningen oplevert. Kortom je komt in een vicieuze cirkel.
Dit is erg jammer want vaak zijn er oplossingen en bevredigende antwoorden. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe gemakkelijker je het probleem oplost en hoe sneller je weer kan genieten van bevredigende seks.

Laagdrempelige hulp

Wist je dat er laagdrempelige hulpverlening zoals seksuologische counseling bestaat? Hierbij is tussenkomst van de huisarts niet noodzakelijk.

Hoe verloopt een traject seksuologie?

Bij een seksuologie traject wordt seksuologische counseling toegepast. Dit is een laagdrempelig traject dat bestaat uit kortdurende en oplossingsgerichte hulp bij seksuele problemen en vragen door middel van gesprekken en/of oefeningen en adviezen.
Tijdens het eerste gesprek, de intake, wordt door middel van vragen het probleem in kaart gebracht. We bespreken de mogelijke oorzaken en de factoren die ervoor zorgen dat de problemen in stand gehouden worden. Vervolgens wordt er een plan van aanpak voorgesteld en samen met jou of jullie besproken.
Tijdens de volgende consulten worden er praktische oefeningen en adviezen meegegeven waarmee je zelf of samen aan de slag kan gaan.
Soms blijkt uit de intake dat de casus te uitgebreid is, waardoor deze niet geschikt is voor een kortdurend traject. In dat geval wordt er altijd in overleg met je samengewerkt of doorverwezen naar een andere hulpverlener.

Herken je onderstaande problemen?

 • Pijn bij het vrijen.
 • Penetratieseks gaat moeizaam of is onmogelijk.
 • Geen of te weinig zin in seks.
 • Moeite met opgewonden worden.
 • Moeite met voldoende vochtig worden.
 • Moeite met klaarkomen (tijdens bepaalde houdingen of handelingen).
 • Niet kunnen klaarkomen.
 • Te snel klaarkomen.
 • Vragen over of problemen met betrekking tot seksualiteit bij een ziekte of beperking of na een operatie.
 • Vragen over of problemen bij seksualiteit in verschillende levensfasen.
 • Vragen over (of problemen bij) seks tijdens en na de zwangerschap.
 • Vragen en twijfels over seksuele voorkeur.
 • Onzeker tijdens seks, op het gebied van seksualiteit.
 • Vragen over seksualiteit. Wat is normaal?
 • Wat moet ik voelen tijdens opwinding?
 • Wat moet ik voelen tijdens klaarkomen?
 • Hoe weet ik of ik voldoende opgewonden ben om seks te hebben?
 • Wat heb ik nodig om opgewonden te worden?
 • Wat is er nodig om penetratie te kunnen hebben?
 • Is mijn vagina/ vulva normaal?
 • Mijn schaamlippen zijn (te) groot, is dit normaal?

Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie helpt je graag verder.

Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).

Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?

Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.

Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlVanhomwegen, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering