Seksuele problemen
1 op de 10 jonge vrouwen heeft regelmatig pijn bij het vrijen
Pijnklachten tijdens het vrijen, zoals dyspareunie en vaginisme, komen nog veel te vaak voor. 1 op de 10 jonge vrouwen, jonger dan 25 jaar, heeft regelmatig pijn bij het vrijen. Maar ook in andere leeftijdscategorieën zien we deze klachten regelmatig.
Vanwege de schaamte en het taboe dat hierover heerst, wordt er vaak (te) lang gewacht voordat er hulp gezocht wordt. Na maanden en soms zelfs jaren zelf proberen en hopen dat het vanzelf over gaat, raak je die hoop steeds meer kwijt.
Misschien besef je dat je er alleen niet uitkomt en durf je uiteindelijk de stap te nemen om hulp in te schakelen.
Ik ben nu al trots op je dat je op deze website informatie leest en overweegt om hulp te zoeken!
Oorzaken
Pijnklachten tijdens het vrijen kunnen een grote verscheidenheid aan oorzaken hebben. Ze kunnen veroorzaakt worden door gebrek aan kennis en vaardigheden, moeizame opwinding, slechte ervaringen, angst, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, vaginale huidaandoeningen zoals lichen sclerosus of schimmelinfecties, urineweginfecties, medicijnen, operaties en levensstijl.
In veel gevallen zijn de bekkenbodemspieren te gespannen of als reactie op de pijn te gespannen geworden.
Vicieuze cirkel is lastig te doorbreken
Zoals je waarschijnlijk zelf gemerkt hebt, is het bijna onmogelijk om zelf uit de vicieuze cirkel van pijn, angst voor pijn, meer spanning en dus meer pijn te geraken. Dit komt omdat je lichaam een geheugen heeft voor pijn. Je lichaam heeft minstens één keer, maar meestal veel vaker pijn ervaren tijdens penetratie.
Als verdedigingsmechanisme gaan je bekkenbodemspieren aanspannen bij naderende penetratie om zo penetratie en dus pijn te voorkomen.
Dit verdedigingsmechanisme blijft vanwege de herinnering bestaan, ook wanneer de oorzaak van de pijn er niet meer is.
Hoe ziet het traject eruit?
De behandelingen bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut bestaan erin om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Je leert stap voor stap de spanning in de bekkenbodemspieren bewust loslaten zodat je weer zelf de controle terugkrijgt.
Daarnaast wordt de behandeling meestal gecombineerd met seksuologische counseling. Door middel van gesprekken en oefeningen wordt het pijnvrije vrijen weer opgebouwd en wordt er toegewerkt naar een (opnieuw) plezierig en bevredigend seksleven.
Herken je een van onderstaande problemen?
Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie helpt je graag verder met jouw seksuele problemen.
Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).
Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?
Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.
Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.