Seksuele problemen

Seksuele problemen komen vaak voor.

1 op de 10 jonge vrouwen heeft regelmatig pijn bij het vrijen

Pijnklachten tijdens het vrijen, zoals dyspareunie en vaginisme, komen nog veel te vaak voor. 1 op de 10 jonge vrouwen, jonger dan 25 jaar, heeft regelmatig pijn bij het vrijen. Maar ook in andere leeftijdscategorieën zien we deze klachten regelmatig.

Vanwege de schaamte en het taboe dat hierover heerst, wordt er vaak (te) lang gewacht voordat er hulp gezocht wordt. Na maanden en soms zelfs jaren zelf proberen en hopen dat het vanzelf over gaat, raak je die hoop steeds meer kwijt.
Misschien besef je dat je er alleen niet uitkomt en durf je uiteindelijk de stap te nemen om hulp in te schakelen.

Ik ben nu al trots op je dat je op deze website informatie leest en overweegt om hulp te zoeken!

Oorzaken

Pijnklachten tijdens het vrijen kunnen een grote verscheidenheid aan oorzaken hebben. Ze kunnen veroorzaakt worden door gebrek aan kennis en vaardigheden, moeizame opwinding, slechte ervaringen, angst, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, vaginale huidaandoeningen zoals lichen sclerosus of schimmelinfecties, urineweginfecties, medicijnen, operaties en levensstijl.

In veel gevallen zijn de bekkenbodemspieren te gespannen of als reactie op de pijn te gespannen geworden.

Vicieuze cirkel is lastig te doorbreken

Zoals je waarschijnlijk zelf gemerkt hebt, is het bijna onmogelijk om zelf uit de vicieuze cirkel van pijn, angst voor pijn, meer spanning en dus meer pijn te geraken. Dit komt omdat je lichaam een geheugen heeft voor pijn. Je lichaam heeft minstens één keer, maar meestal veel vaker pijn ervaren tijdens penetratie.
Als verdedigingsmechanisme gaan je bekkenbodemspieren aanspannen bij naderende penetratie om zo penetratie en dus pijn te voorkomen.
Dit verdedigingsmechanisme blijft vanwege de herinnering bestaan, ook wanneer de oorzaak van de pijn er niet meer is.

Hoe ziet het traject eruit?

De behandelingen bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut bestaan erin om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Je leert stap voor stap de spanning in de bekkenbodemspieren bewust loslaten zodat je weer zelf de controle terugkrijgt.
Daarnaast wordt de behandeling meestal gecombineerd met seksuologische counseling. Door middel van gesprekken en oefeningen wordt het pijnvrije vrijen weer opgebouwd en wordt er toegewerkt naar een (opnieuw) plezierig en bevredigend seksleven.

Herken je een van onderstaande problemen?

  • Pijn tijdens het vrijen of tijdens penetratie (dyspareunie of vaginisme)
  • Moeite met of pijn bij het inbrengen van een vinger of tampon
  • Weinig voelen tijdens penetratie
  • Mijn vagina voelt wijd
  • Moeite met klaarkomen
  • Pijn voor, tijdens of na het vrijen
  • Erectieproblemen (moeite met krijgen van een erectie of vasthouden van de erectie)
  • Vroegtijdig klaarkomen
  • Ejaculatieproblemen

Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie helpt je graag verder met jouw seksuele problemen.

Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).

Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?

Veilig en vertrouwd

Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.

Expertise en kwaliteit

Karen Vanhomwegen heeft zich na de opleiding master in de kinesitherapie & revalidatiewetenschappen gespecialiseerd tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Vanuit haar grote interesse op het gebied van seksuologie, volgende ze nog de opleiding seksuologie.
Al haar hele leven, vindt Karen het ontzettend leuk om te presenteren en voor een groep mensen te staan. Haar enthousiasme en expressie maken het boeiend voor het publiek. Ze is dan ook opgeleid tot docent, en is als DCL (Docent Competentie Leerlijn) verbonden aan de SOMT, de opleiding voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

Karen staat ingeschreven in het BIG-register en het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF-NL). Om hoogwaardige zorg te kunnen bieden, volgt ze regelmatig bijscholingen, heeft ze overleg met collegae en houdt ze multidisciplinaire intervisies. Ook volgt ze de nieuwste ontwikkelingen in het vak via haar taak als DCL.

Heldere taal

Karen vindt het heel belangrijk dat je een duidelijke uitleg krijgt over het ontstaan en het beloop van je klachten. Pas als jij begrijpt wat er aan de hand is en begrijpt waarom het goed voor je is om er iets aan te doen, zal jij gemotiveerd raken om oefeningen en adviezen toe te passen.
Jouw gemotiveerd houden, is dus ook voor een deel Karen haar uitdaging.

Maakt lastige onderwerpen bespreekbaar

Seks is helemaal niet fijn, seks doet pijn, ik raak niet opgewonden, etc, zijn onderwerpen die we niet snel bespreken met vrienden, of zorgprofessionals. Er heerst nog steeds een groot taboe rond dit thema en dit geldt eigenlijk zowel voor de cliënt als de zorgprofessional.
Karen gaat open het gesprek aan en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Ze benoemt de zaken zoals ze zijn. Ook hier is Karen helder en praktisch in haar gesprek.

Praktisch toepasbaar

Bij Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie krijg je handige tips en adviezen. Ook de oefeningen zijn praktisch toepasbaar. Als iets niet lukt, of voor jou niet toepasbaar is, wordt er mee gedacht over oplossingen en alternatieven die wel mogelijk of haalbaar zijn.

Aan de slag met een glimlach

Bij Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie moet je je veilig, begrepen en op je gemak voelen. We doen er alles aan om jou dat gevoel te geven. Met een gezonde portie humor zorgen we voor een luchtige en ontspannen sfeer.

Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlVanhomwegen, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering