Rectus diastase

Met een rectus diastase blijft je buik vaak bol.

Een bolle buik, zelfs maanden na de bevalling?

Tijdens de zwangerschap past je lichaam zich aan zodat de baby plaats krijgt om goed te kunnen groeien. De banden en spieren verweken en je rechte buikspieren gaan uit elkaar staan. Dit zijn normale en fysiologische processen tijdens de zwangerschap.

Rectus diastase

In de meeste gevallen herstelt de buikwand na de bevalling spontaan.
In sommige gevallen echter, sluiten de buikspieren na de zwangerschap niet spontaan omdat er een rectus diastase is ontstaan. Een rectus diastase is een scheur in de peesplaat tussen de rechte buikspieren. In dat geval blijft je buik vaak bol, tot zelfs maanden na de bevalling.

Omdat je buikspieren onvoldoende steun kunnen geven, ervaar je mogelijk ook rug of bekkenklachten of problemen bij de ontlasting. Dit kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Het is immers ontzettend vervelend als er herhaaldelijk gevraagd wordt of je opnieuw zwanger bent.

Afvallen en training van je buikspieren geven over het algemeen weinig verbetering van deze klachten. Dit komt omdat de meeste standaardtrainingen veel te zwaar zijn voor deze uiterst zwakke buikspieren. Het gevolg is dat je vaak overbelasting krijgt in plaats van herstel. Het is zelfs mogelijk om de rectus diastase door een te zwaar trainingsprogramma erger te maken.

Hoe ziet het behandel traject eruit?

Na de intake zal de geregistreerde bekkenfysiotherapeut een meting uitvoeren van de buik waarbij de rectus diastase en ook de ernst ervan gediagnosticeerd wordt.
Via een specifiek behandelplan met o.a. oefeningen en adviezen worden de buikspieren getraind zodat de diastase kan herstellen.

Wist je dat je ook jaren na de bevalling nog kan trainen om een rectus diastase te sluiten?

 

Foto's van cliënte die behandeld is bij Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie:

Vooraanzicht buik voor traject rectus diastase
Voor traject rectus diastase
Zijaanzicht buik voor traject rectus diastase
Voor traject rectus diastase
Vooraanzicht buik na traject rectus diastase
Na traject rectus diastase
Zijaanzicht buik na traject rectus diastase
Na traject rectus diastase

Wil je weten of je een rectus diastase hebt of wil je hier hulp voor?

Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).

Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?

Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.

Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlVanhomwegen, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering