POSTPARTUM CHECK

Controle van je buik, bekkenbodem en bekkenorganen na de bevalling

Tip: doe een postpartum check na je bevalling.

Trekt die buik nog weg? Kan ik het sporten alweer oppakken?

Gefeliciteerd! Je bent bevallen van een prachtige dochter of zoon of misschien wel beiden?

Nadat je bent bekomen van de bevalling en hopelijk hebt genoten van de roze wolk, vraag je je misschien wel af wat de zwangerschap en bevalling met je lichaam heeft gedaan?
Trekt die buik nog weg? Welke schade heeft mijn bekkenbodem opgelopen en zal dit wel herstellen? Is mijn bekkenbodem sterk genoeg om weer te gaan sporten? Welke oefeningen bevorderen het herstel en welke oefeningen kan ik beter nog even niet doen?
Misschien ervaar je wel klachten of voelt het allemaal wat losjes en instabiel? En misschien vraag je je af hoe je dat ‘mama lichaam’ weer strak krijgt?

Al deze vragen zijn meer dan terecht. Uit onderzoek blijkt dat zowel de zwangerschap als de bevalling een behoorlijke aanslag op je lichaam is.

Invloed van de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap past je lichaam zich aan zodat de baby plaats krijgt om goed te kunnen groeien. Het verweken van de banden enerzijds en de groeiende buik waarbij de rechte buikspieren uit elkaar gaan staan anderzijds, zorgen voor minder stabiliteit in je lage rug en bekken.
Dit alles herstelt niet meteen na de bevalling. Vandaar dat het ook verstandig is om het de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen.
In sommige gevallen sluiten de buikspieren na de zwangerschap niet spontaan omdat er een rectus diastase is ontstaan. Een rectus diastase is een scheur in de peesplaat tussen de rechte buikspieren. In dat geval blijft je buik vaak bol tot zelfs maanden na de bevalling en ervaar je mogelijk ook rug of bekkenklachten of problemen bij de ontlasting vanwege het gebrek aan goede steun.
Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan een rectus diastase en ook de ernst ervan diagnosticeren. Via een specifiek behandelplan met o.a. oefeningen en adviezen worden de buikspieren getraind zodat de diastase kan herstellen.
Wist je dat je ook jaren na de bevalling nog kan trainen om een rectus diastase te sluiten?

Invloed van de bevalling

Grote druk op de bekkenbodem

Tijdens de meeste bevallingen komt de bekkenbodem langdurig onder grote druk te staan en wordt deze extreem opgerekt. Dit geeft over het algemeen geen of slechts lichte klachten. De bekkenbodem herstelt meestal volledig, al kan dit wel 6 weken duren.
Om goed en volledig te kunnen herstellen heeft de bekkenbodem de juiste aandacht en verzorging nodig. Als je nietsvermoedend het sporten oppakt, kan je alsnog klachten uitlokken en het herstel belemmeren.
Over het algemeen adviseren we om rust te nemen, aandacht te hebben voor ontspanning en voorzichtig de training van de bekkenbodem op te bouwen. Pas als dit goed gaat en de bekkenbodem volledig hersteld is, is het verantwoord om het sporten weer rustig op te pakken.

Sporttrauma in de bekkenbodem

Bepaalde ernstige bevallingstrauma’s, zoals een knip of een scheur zijn te vergelijken met de schade na een sporttrauma, zoals een hamstringscheur bij voetballers. Een hogere moederleeftijd en een langdurige persfase, vergroten het risico op ernstige bevallingstrauma’s. Het herstel van zo een zware bevalling kan dan ook veel langer duren dan de welbekende 6 weken.
Gelukkig herstellen de meeste bevallingstrauma’s volledig, al kost dit tijd. In sommige gevallen blijft er helaas onherstelbare schade van de bekkenbodemspieren, hierdoor mis je steunweefsel en heb je meer kans om een verzakking te ontwikkelen.

Wil je graag weten hoe jij ervoor staat en wat je kan doen om het herstel te bevorderen?

Meld je dan aan voor de 6 weken postpartum check en laat je buik en bekkenbodem controleren door een ervaren specialist.

 • Intake

  Korte intake gevolgd door een onderzoek van de buik en een inwendig onderzoek van de bekkenbodem en bekkenorganen.

 • Uitslag

  Je krijgt meteen het resultaat van het onderzoek.

 • Advies

  Je krijgt advies over waar je rekening mee moet houden en wat je kan doen om het herstel te bevorderen.

 • Behandelplan

  Indien nodig en gewenst kunnen we een behandelplan opstellen zodat je onder begeleiding aan het herstel kan werken.

 • Zonder risico's sporten

  Als alles goed hersteld is, weet je ook meteen dat je zonder risico’s het sporten weer rustig kan hervatten.

Meld je nu aan voor een postpartum check

En ga verantwoord en effectief aan de slag met het herstel van je lichaam na de bevalling!