Ontlastingsproblemen

Ontlastingsproblemen beperken je dagelijks leven.

O nee, de wc!

Ontlastingsproblemen komen regelmatig voor zowel bij mannen als vrouwen. Wanneer het ontlasten of het ophouden van de ontlasting niet of onvoldoende lukt, heb je ontlastingsproblemen.

Ontlastingsproblemen beperken je in je dagelijks leven

Deze klachten kunnen je beperken in je dagelijks leven. Mogelijk kan je niet alles doen wat je graag zou willen doen, of kan het niet zonder voorzorgsmaatregelen. Zo durf je bijvoorbeeld niet naar de stad met vriendinnen uit angst om ontlasting te verliezen.  Of je maakt je al voor je vakantie zorgen omdat poepen op vakantie moeizaam gaat en het niet prettig is om met die nare opgeblazen buik in bikini rond te lopen. Of je moet zo persen, of met je handen meehelpen om te kunnen ontlasten dat je er pijnlijke aambeien of scheurtjes aan overhoudt. Kortom ontlastingsklachten bepalen mede de kwaliteit van je leven.

Hoe ziet het traject eruit?

Intake

Tijdens de eerste afspraak heb je een intakegesprek. De geregistreerde bekkenfysiotherapeut stelt je dan algemene en meer specifieke vragen. Misschien verbaast het je waarom sommige vragen gesteld worden. Elke vraag heeft een reden. Er kunnen immers heel veel oorzaken aan de basis liggen van je klacht. Als je de vraag toch niet kan plaatsen, benoem dat dan. De therapeut zal je dan precies uitleggen waarom deze vraag gesteld wordt.

Omdat ontlastingsproblemen vaak samengaan met andere klachten of ongemakken in de bekkenbodem, worden deze ook altijd gescreend en indien nodig verder uitgevraagd.

Diagnose

Na de intake, wordt een voorlopige diagnose gesteld. Samen bespreken we de behandelmogelijkheden en de volgende stappen. Indien van toepassing worden adviezen over toilethouding, toiletgedrag, voeding en vochtinname besproken.

Onderzoek en start training

Tijdens de volgende consulten is het van belang om erachter te komen welke rol de bekkenbodemspieren spelen bij de klachten. Vandaar dat een inwendig onderzoek (vaginaal of anaal) aangeraden wordt. Uiteraard beslis je zelf altijd of en wanneer je hiermee akkoord gaat.
Uit dit onderzoek blijkt wat de functie van je bekkenbodemspieren is en kunnen we starten met het gericht trainen.

Daarna wordt met o.a. steeds moeilijkere oefeningen en vervolgadviezen gewerkt naar het einddoel. Het plan kan op elk moment aangepast worden, en indien nodig kunnen andere tools zoals biofeedback ingezet worden. Trainen met biofeedback houdt in dat een meetinstrumentje ingebracht wordt in de vagina of anus. Dit meetinstrumentje meet de bekkenbodemspanning. Op een schermpje kan je zien wanneer en hoe goed je de bekkenbodem aanspant en ontspant.

Herken je een van onderstaande problemen?

 • Obstipatie of verstopping
 • Moeizame ontlasting
 • Onvolledige ontlasting
 • Harde ontlasting
 • Pijn voor, tijdens of na het ontlasten
 • Anuspijn of anuskramp
 • Moeite met de ontlasting op een andere wc dan thuis
 • (Terugkerende) aambeien
 • Scheurtjes (fissuren) bij de anus
 • Moeite met ophouden van ontlasting
 • Moeite met ophouden van windjes
 • Ongewild verlies van windjes
 • Verlies van ontlasting, incontinentie voor ontlasting
 • Voortdurend de aandrang om te ontlasten
 • Na de ontlasting moeten blijven vegen, schoonmaken
 • Niet durven of kunnen ontlasten na een bevalling of operatie

Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie helpt je graag met jouw ontlastingsproblemen.

Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).

Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?

Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.

Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlVanhomwegen, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering