Gynaecologische problemen
Balgevoel in de vagina
Wat is een verzakking?
Een veel voorkomende gynaecologische klacht is een verzakking. Een verzakking houdt in dat je blaas, baarmoeder en/of darmen wat verzakt zijn. Dit geeft een zwaar gevoel in de vagina of onderbuik of het gevoel alsof er een bal in de vagina zit of naar buiten dreigt te komen. Dit is niet gevaarlijk, maar je kan wel erg schrikken als je dit ontdekt.
Een verzakking veroorzaakt over het algemeen geen pijnklachten.
De buikorganen hangen met bindweefsel vast in de buik. Als dit bindweefsel herhaaldelijk onder grote druk komt te staan, kunnen één of meerdere orgaan zakken. Het bindweefsel rekt als het ware uit en het orgaan komt lager te hangen.
De kans op het krijgen van een verzakking ligt deels in de genen. De ene persoon heeft wat sterker bindweefsel dan de andere persoon en hoe sterker je bindweefsel is, hoe minder snel een orgaan zal zakken onder invloed van grote druk.
Aan de andere kant kan je de buikdruk opvangen met je bekkenbodemspieren. Wanneer je bekkenbodemspieren goede tegendruk kunnen geven, blijven de organen goed ondersteund en is er minder kans op een verzakking.
Wat zijn de oorzaken van een verzakking?
Een zwangerschap, met de groeiende buik, zorgt voor een grote druk op de bekkenorganen. Onder invloed van de zwangerschapshormonen verweekt het bindweefsel, maar ook de spieren, waardoor deze minder steun kunnen geven. Dit kan dus meespelen in het krijgen van een verzakking.
Langdurig hard persen zoals tijdens de bevalling kan ook een verzakking veroorzaken. Omdat persen tijdens de bevalling noodzakelijk is, kan dit helaas niet voorkomen worden.
Daarnaast zijn herhaaldelijk zwaar tillen, veel bukken, hard persen bij obstipatie en vaak moeten hoesten ook mogelijke oorzaken.
Wat kan bekkenfysiotherapie doen?
De bekkenbodemspieren hebben als functie het ondersteunen van de buikorganen. Het is dus belangrijk dat je leert om de bekkenbodem optimaal te gebruiken zodat deze steun kan bieden op momenten van druk op de buik, zoals bij bukken, tillen, sporten, ...
De bekkenbodem kan pas goede steun geven als je deze vanuit ontspanning vlot en op het juiste moment kan aanspannen.
Uit het inwendig onderzoek door de geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan blijken dat de bekkenbodemspieren te zwak zijn. De training is dan gericht op het optimaliseren van kracht en uithouding. Soms blijkt echter uit inwendig onderzoek dat deze spieren te gespannen zijn. Ook een te gespannen spier kan geen goede steun geven. In dat geval is het dus noodzakelijk om je spieren bewust te leren ontspannen. Nadien kan het alsnog nodig zijn om de spieren sterker te maken door ze te trainen.
Overige behandelopties
In sommige gevallen is de verzakking zo ernstig of blijven de klachten aanwezig na de behandelingen zodat een operatie overwogen wordt. Ook dan is het zinvol om alsnog de bekkenbodemspieren te optimaliseren. Er treden immers na een operatie vaak recidieven op en die kunnen voorkomen worden als je je bekkenbodem correct leert gebruiken.
Bij aanhoudende klachten is het ook mogelijk om een pessarium te laten aanmeten. Deze ondersteunt de verzakking waardoor je minder last hebt. Ook dan is training nog steeds belangrijk.
Andere gynaecologische klachten
Andere veel voorkomende gynaecologische klachten zijn buikpijnklachten, veroorzaakt door bijvoorbeeld vleesbomen of hevige menstruaties of huidproblemen van de vulva zoals lichen sclerosus of steeds terugkerende candida. Deze klachten worden vaak multidisciplinair aangepakt in samenwerking met gynaecologen, dermatologen en soms ook seksuologen.
Deze klachten veroorzaken vaak pijn tijdens het vrijen. Als reactie op deze pijn zullen de bekkenbodemspieren aanspannen waardoor de pijn erger wordt of in stand gehouden wordt.
Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je aanleren de bekkenbodem te ontspannen en kan je door middel van oefeningen en adviezen helpen om (weer) pijnvrij te vrijen.
Heb je hulp nodig voor en of na een operatie van de onderbuik (gynaecologische, urologische, colorectale operatie)? Of herken je een van onderstaande problemen?
Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie helpt je graag met jouw gynaecologische problemen.
Laat op de contactpagina je gegevens achter. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op. (Op werkdagen en binnen kantooruren).
Waarom kiezen voor Sense Bekkenfysiotherapie & Seksuologie?
Het taboe rondom seksuele problemen en bekkenbodem gerelateerde klachten is groot. Als ervaringsdeskundige weet Karen als geen ander hoe lastig het is om voor deze intieme onderwerpen hulp te zoeken.
De rust die ze uitstraalt en het begrip dat ze toont, zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt en het veilig is om je verhaal te vertellen en een traject aan te gaan.
Karen Vanhomwegen is het hoogst gewaardeerd in de regio Eindhoven. Kijk gerust naar onze recensies via zorgkaart Nederland.